Acasă » Psihoterapie

Psihoterapie

Reclame

Pe aceasta pagina o sa postez articole despre ce se intampla in cabinetul unui psiholog/psihoterapeut, cum si de ce se ajunge acolo, in ce constau diferite tipuri de psihoterapie si ce asteptari puteti avea de la o cura psihoterapeutica.

Initial imi propusesem sa scriu ca pe cele mai multe dintre site-urile psi, date tehnice, explicatii stiintifice, dar ma gandesc ca doar unii dintre voi sunteti familiarizati cu limbajul psi. Asa ca, mai bine sa stam putin de vorba despre ce se intampla in cabinetul unui psihoterapeut.

Cum ajungi acolo? O varianta ar fi prin intermediul unei cunostinte care a trecut deja printr-o psihoterapie si iti recomanda respectivul psihoterapeut. Desigur, poti cauta si pe internet sau in alte baze de date in care sunt inscrisi acestia.

Cred ca cel mai important e sa iti stabilesti o oridine a prioritatilor. In primul rand, sa iti fie clar ce fel de probleme sau nelamuriri ai, care te determina sa cauti un psihoterapeut. Al doilea pas ar fi sa cauti niste informatii care sa te ajute sa stabilesti cam ce fel de psihoterapie ai avea nevoie sau te-ar putea ajuta. Daca nu te descurci, aici pot sa te ajut eu si sa iti dau cateva indrumari.

Orice (psiho)terapie implica in primul rand timp si bani. Dispui de acestea? Consideri ca merita sa le investesti in a-ti rezolva problemele pe care le ai? Atunci tot ce iti mai ramane de facut e sa contactezi un psihoterapeut si sa va apucati impreuna de lucru. Si nu am sa te amagesc: e multa munca. O sa ai nevoie de foarte multa rabdare, in primul rand cu tine, de intelegere, de deschidere, acceptare, asimilare si multe altele. Dar merita! De asta ai sa iti dai seama abia la urma.

Sa nu te astepti ca psihologul sau psihoterapeutul tau sa faca minuni. Nu e un magician! E un om de stiinta, care a studiat, s-a format si lucreaza cu oamenii, cu mintea si sufletul lor. Dar munca cea mai grea o vei duce tu, pentru ca si problemele sunt tot ale tale. Psihoterapeutul te va asculta, te va asista si va merge alaturi de tine pana la finele terapiei. Sa incerci sa pui pe umerii lui, sa ii transferi spre rezolvare problemele tale ar fi ca si cum ai vrea sa-ti furi singur caciula. Si nu de-aia ai ajuns acolo, in cabinetul lui.

Psihoterapia nu schimba omul, nu il transforma. Clientul, adica tu, ramai acelasi, cu tot bagajul pe care l-ai purtat si pana acum cu tine, atata doar ca nu o sa il mai simti atat de voluminos si de greu, nu o sa mai atarne si nici nu o sa te mai incomodeze ca pana acum. Daca esti sincer cu tine si vrei cu adevarat ca viata ta sa se schimbe, atunci vei reusi sa ajungi la o comunicare mai profunda cu tine si cu ceilalti.

https://cusidespretine.wordpress.com/category/psihoterapie/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: