Acasă » Tu si ceilalti » Abia pot pentru mine

Abia pot pentru mine

Articole

Reclame

Sunt unele persoane pe care te oferi să le ajuți dar care au așa o lehamite în ele încât nu se mulțumesc cu intenția ta. Dacă s-ar putea, nu doar să faci în locul lor, ci și să fii în locul lor. Nu reușesc să se adune suficient încât să se descurce singure, să facă ce au de făcut. Le vezi cum se zbat, ți se face milă și vrei să le întinzi o mână de ajutor, numai că ești interpretat greșit. Ah, dacă tot vrei să mă ajuți, atunci… de ce nu faci tu în locul meu. Ei, asta ar fi cum ar mai fi, dar nu se mulțumesc nici cu atât. După toate cele, trebuie să tragi de ele să îți furnizeze datele necesare, să îți dea ce ai nevoie pentru a le ajuta. Și aici începe circul. Încet încet ajungi la povestea… „Muieți-s posmagii?”.

Ei bine, astfel de persoane nu merită să fie ajutate. Sunt ca niște mici vampiri care te sug de energie. Dacă tot te-ai oferit, de ce nu. Au problemele lor, MARI, și ar fi bine să fie lăsate să le rezolve singure. Așa că, încearcă să nu cazi în capcana lor.

Mai întâi ți se arată neajutorate, bătute de soartă, ghinioniste și tot ce mai încape. Îți umblă la sentiment, cum s-ar zice. Te înduioșează, te sensibilizează și, omul bun din tine își zice că nu poate să le lase la ananghie. În general, astfel de persoane sunt mai mereu la ananghie. După ce te-au prins (așa cum te prinde ghicitoarea de pe stradă care te asigură că poate să-ți spună viitorul în palmă, în ghioc sau în cărți), intră și mai mult în detaliile problematicei lor vieți. Of, dacă ar fi numai problema aia. Dar în fine, dacă tot te-ai oferit să le ajuți chiar și pentru una dintre infinitele lor probleme…

După ce ați stabilit un „cadru/contract relațional de întrajutorare”, începe nebunia. Tu începi să ceri informații, date, acte… timp și toate cele necesare, iar respectiva persoană se transformă într-o precupeață de mare clasă. Ba n-are timp, ba nu găsește actul, ba nu-și aduce aminte nu știu ce important. Și tot așa, până ce începi să te simți covârșit de situație. Când în sfârșit ajungi la limita răbdării și înțelegerii aproapelui, realizezi timpul irosit, faptul că nu e problema ta și în sfârșit se aprinde beculețul. Și încerci să te eliberezi. Să te dezici de filantropul din tine.

Ei, asta-i acum! Doar nu-ți închipuiai că o să fie atât de simplu! Încerci să dai înapoi? Să te retragi din „contract”. Mintenaș ajungi la clauze auxiliare, neînțelegeri…judecătorești și nu în ultimul rând la forță majoră. Forța ei de a face gălăgie, de a se lamenta că uite, și tu, ca toți ceilalți, ai lăsat-o cu fundu-n baltă. Că ți-a spus de la bun început cât e de ghinionistă, cum toată lumea o lasă la greu, cum și de ce nu mai poate să facă față vieții… din cauza unor oameni așa, ca tine.

Cum te poți feri de astfel de persoane? Cum le recunoști pentru a putea sta departe de ele? Simplu! Cum încep să se plângă de una și de alta, le întrebi ce au încercat ELE să facă pentru a-și rezolva problema. Concret! După care faci o tentativă te încercare de a le ajuta, pentru a-ți da seama dacă sunt cu adevărat dispuse să facă ceva pentru ele. Ține minte că tu ești cel care ții balanța în mână. Cum vezi că se înclină prea mult înspre tine, cum începi să te regragi. Pentru cei care au copii la școală și poate știu, e ca atunci când vine vorba de teme și copilul începe să se eschiveze, să se plângă ba că e o bosit, ba că îi e foame or sete, ba că vrea nu știu ce. Orice, în afară de a-și face temele. Dacă cedezi la astfel de „presiuni”, vei sfârși prin a-i face tu temele. Da, el e cel care va scrie, dar tu vei gândi, tu vei rezolva, tu vei dicta soluția problemei. Cam așa și în cazurile astea de într-ajutorare. E un fel de…facerea de bine… cauzează mamei. Și ție!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: