Acasă » Tu si ceilalti » Știu că știi că știu

Știu că știi că știu

Articole

sssDe câte ori nu ne-am simțit manipulați? Atrași în cursă? Făcuți să reacționăm într-un mod care nu ne este obișnuit, care nu ne face cinste și ne lasă un gust amar? Abia după ce trece ”valul”, după ce ne certăm, aruncăm cuvinte dure, ne supărăm, realizăm că ni s-a întâmplat iar. L-am lăsat pe celălalt să ne întindă cursa și am picat fix în ea. I-am permis să apese exact pe butoanele nepotrivite, pe care am face mai bine să le ținem sub control.

Celălalt nu face decât să jubileze. Și-a atins scopul. Ne-a scos din țâțâni, ne-a manipulat cum a vrut, până a obținut ce-și propusese. Conștient sau inconștient. Și se amăgește că se poate ”hrăni” din energia aceea negativă pe care ne-a determinat să o creăm și să o emanăm în afară. Din nefericire, atât pentru noi cât și pentru el, energia aceea nu e bună. Așa cum am spus, este negativă. Nu îi poate face bine nici lui.

Și atunci, de ce încearcă iar și iar să facă asta? Pentru că nu știe alt fel. Singura modalitate cunoscută prin care se poate el energiza este ”furând” de la alții o astfel de energie. Provocându-i, enervându-i, manipulându-i până obține ce și-a propus.

Tot ce putem face e să nu îi mai cădem în cursă. Ușor de spus, știu, dar nu imposibil de făcut. Și, tocmai pentru că nu ni se întâmplă asta pentru prima oară, poate că a sosit momentul să fim puțin atenți. Să observăm la timp cum începem să alunecăm pe ”tobogan” și să încercăm să ne oprim la timp. Nu o să ne reușească din prima. Dar din a doua, a treia, a patra oară tot o să ne reușească. O să putem spune ”Stop joc!” la timp, înainte de a fi prea târziu. Doar de atâtea și atâtea ori a fost prea târziu. Replicile pe care ne gândim ulterior că am fi putut să i le dăm la momentul oportun nu ne folosesc la nimic. Păi și-atunci, de ce să nu le punem la treabă? De ce să nu le folosim la momentul potrivit, chiar atunci când începem să realizăm cum scăpăm de sub auto-control?

Simți că începi să îți pierzi cumpătul? Să te enervezi? Să nu mai poți controla chiar toate cuvintele care îți ies pe gură, ca niște limbi de foc? Oprește-te! E suficient și pentru câteva secunde. Spune-ți: Mă, ia stai așa! Ce vrea ăsta să facă?

Dacă ai reușit să pui această frână inițială, pe urmă totul o să curgă de la sine. Următorul pas va fi să te uiți fix în ochii lui și să-i spui: Nea nea nea nea nea, știu ce vrei să faci. Dar NU-ți mai merge cu mine. Ajunge! M-ai umilit, m-ai enervat, m-ai manipulat destul! Gata! Mergi și cântă la altă masă!

Poate nu chiar cu cuvintele astea, dar ceva așa. În definitiv, e un joc de forțe. Așa cum îi vedem pe câini, pe stradă sau în parcuri, că încep să latre, să se apropie din ce în ce mai tare, gata să te muște. E suficient fie să te faci că nu îi vezi, nu îi auzi și să îți păstrezi stăpânirea de sine, să nu lași frica să te domine, fie să le tragi un șut în bot. Botul acela cu care latră nemericii, cu care te ațâță până ce îți pierzi firea. Șutul în cazul ăsta va fi figurativ, verbal, dar sigur. Iar rezultatul pe măsură.

Ori impui prin prestanță și stăpânire de sine, ori latri și muști totodată o singură dată, dar rău de tot, pentru luare aminte. Și fii sigur că nu o să mai existe și o dată viitoare la care să încerce. Doar masochiștii și cei inconștienți se mai aventurează de câteva ori, dar mult mai timid. Și în cazul lor, e suficientă o simplă întărire a atitudinii anterioare.

Și în cazul unora, și în al celorlalți e suficient să le spui verde-n față că nu o să le mai meargă cu tine. Că realizezi ce încearcă să facă. Spunându-le asta în mod direct, poate îi vei face și pe ei să conștientizeze, în clar, măgăria la care se dedau. Așa, subliminal, ei știu foarte bine ce fac și ce vor să obțină, dar se auto-voalează, dacă pot spune așa. Se prefac că nu știu și nici usturoi nu mănâncă și nici gura nu le miroase. Deși le pute pân la colț.

Iar atunci, când nimeni nu mai are niciun fel de dubiu și cărțile au fost date pe față, în loc de la revedere, rămâne doar atât să le mai spui: Eu știu că tu știi că eu știu.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: