Acasă » Cărți » Recomandări psihanalitice pentru mame – de Wilhelm Stekel

Recomandări psihanalitice pentru mame – de Wilhelm Stekel

Articole

Reclame

rppmO carte alcătuită din două volume de scrisori adresate de către scriitor unei mame. Scrisori ce conțin îndrumări, sfaturi psihanalitice de acum 90 de ani, dintre care multe, de bun simț, își găsesc aplicabilitate și în zilele noastre. Cititorul să nu se lase descurajat sau intimidat de cuvândul ”psihanalitic” din titlu. Cartea este accesibilă și ușor de urmărit pentru orice mămică sau părinte, adult, pedagog, educator care caută explicații, repere și are întrebări al cărui răspuns pare să nu-l poată găsi.

Firește, în carte sunt descrise în mare parte probleme cu care se confruntau mamele acelor timpuri, dar multe dintre ele mai apar și astăzi, dând de furcă atât celor mici cât și părinților. Stekel încearcă să răspundă multora dintre întrebările acestei mame, care uneori trimite autorului chiar și întrebări ale altor mămici, apelând în primul rând la bun simț, făcând referire la experiența lui de medic și psihanalist și nu în ultimul rând la psihanaliză.

Ne-am putea întreba: dar cum și de unde poate un bărbat, fie el și părinte, să știe mai bine decât o femeie, decât o mamă, ce e mai bine pentru copilașul ei? Ei bine, bărbatul-tatăl-medicul și psihanalistul în cazul acesta are un cuvânt de spus, face afirmații și vine recomandări care se bazează în primul rând pe experiența sa de viață dar și pe cea de cabinet, de psihanalist.

Așa cum spune chiar autorul în cuprinsul cărții, menționând scrierile unui coleg de-al său, Czerny, ”V-o recomand cu căldură, cu toate că nu sunt de acord cu toate sfaturile reputatului coleg”.

”Arta pedagogică constă în educarea copilului cu dragoste și prin dragoste, fără ca dragostea însăși să devină o constrângere. Relațiile ”părinți-copii” nu trebuie să aibă niciodată dimensiunile relației ”stăpân-sclav”. Cel mai bun mijloc de educație este exemplul părinților.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: