Acasă » Tu si copilul tau » Ce somatizează copiii?

Ce somatizează copiii?

Articole

Reclame

ce somatizeaza copiii

Orice. Sau aproape orice. Cam tot ce nu pot pune în cuvinte. Și cu cât sunt mai mici și încă nu se pot exprima verbal, cu atât somatizează mai multe. Pe toate pe care nu le pot înțelege, procesa sau accepta. Nedispunând de cuvinte, își folosesc propriul corp întru comunicare. ”Mă dor urechile” (otită…), înseamnă fie că nu sunt suficient ascultați, fie că aud ”ce nu trebuie”. Adică ce nu le place să audă: discuții, certuri, voci răstite, cicăleli…

Și cu cât sunt mai mici, cu atât se folosesc mai tare de astfel de metode…corporale. Este singura lor modalitate de a comunica ce îi ”doare”. Nu neapărat fizic, cât sufletește. Și știm cu toții cât de sensibili sunt copiii.

”NU vreau la oliță” – vreau să rețin ceea ce pot ”crea” eu. Iar asta tocmai pentru faptul că nu mi se permite să am ceva ce îmi doresc și nu îmi aparține. Doamne cât de sucită poate fi mintea omenească!

”Nu știu” de ce mă tot lovesc la cotul ăsta, sau piciorul, sau degetul, sau la cap… Poate pentru că acea parte din copil rezonează cu ceva anume: cu o interdicție, cu o restricție, cu o critică sau chiar cu o neglijență. Știm că toată lumea și mai ales cei mici sunt afectați cel mai puternic de neglijență. Sunt capabili să accepte mai degrabă cearta decât lipsa ei. Să o caute în mod disperat, dacă numai astfel pot primi atenția dorită. Atâta timp cât copilului nu i se explică de ce NU, acesta va continua să se răzvrătească într-un fel sau altul. Și i se poate explica în fel și chip, dar dacă nu o facem pe înțelesul lui, tot degeaba. Nu e suficient un ”NU e voie pentru că așa zic eu!”. Asta nu îl face decât să se opună și mai tare acelui nu. Cu orice risc. Și nu e vina lui că părintele sau adultul nu reușește să îl facă să priceapă acel NU.

Bolile copiilor care vindecă neînțelegerile părinților. Boli ușoare cum ar fi o răceală, o durere de burtică se pot transforma uneori și în boli ceva mai complicate. Cu cât e conflictul mai mare, cu atât…doare mai tare. Conflictul care se dă în mintea și în suflețelului lui de om mic care nu-i poate înțelege pe părinți de ce se ceartă. Cu cât i se zdruncină mai tare sentimentul de siguranță de care are atâta nevoie, cu atât îi zdruncină și el mai tare pe cei din jur cu bolile și durerile sale fizice. În sinea lui, instinctiv, copilul se gândește că dacă le distrage atenția părinților de la problemele lor și vor fi nevoiți să se ocupe mai mult de el, atunci va reuși să obțină puțină liniște și alinare. Nu fizică, pentru că el este dispus să se ”lase” să sufere fizic, pentru a-și alina…părinții. Și ei se liniștesc pentru o vreme, până se face bine micuțul. După care o iau de la capăt și astfel se crează un cerc vicios. Și tot așa, până ce lucrurile ajung să se agraveze într-atât încât nu mai există cale de întoarcere.

Desigur o răceală poate fi o simplă răceală, fără a mai avea și o explicație subliminală. Fără a mai ascunde și altceva. Dar e bine ca părinții să fie fini observatori, mai ales când este vorba despre boli care se ”repetă”, care revin iar și iar. Ceva ”acolo”, în mintea și suflețelul copilului lor nu e clarficat și îl afectează într-o oarecare măsură.

Reclame

Un comentariu

  1. cristinalincu spune:

    Copiii sunt foarte buni observatori, sesizand de cele mei multe ori aspecte care noua, in vartejul cotidian, ne scapa. Faptul ca recurg la astfel de „metode” de comunicare este dureros, mai ales cand ele nu ajung sa fie intelese. Ce bine ne-ar prinde, ca parinti, un curs de pishologie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: