Acasă » Cărți » Eleganța ariciului – Muriel Barbery

Eleganța ariciului – Muriel Barbery

Articole

Reclame

Eleganta ariciului”Arta este viața, dar pe un alt drum. Arta este emoția fără dorință.

Chiar dacă știu că lumea-i urâtă n-am nicio poftă s-o văd. Da, trebuie să părăsim această lume unde ceea ce se mișcă dezvăluie ce-i urât.”

Nu este o carte despre arta în sine, ci despre arta de a fi, arta de a exista într-o lume în care nu îți mai găsești reperele și pe care o vezi ca fiind absurdă, fără sens, în care nu te regăsești și nu te oglindești. Pe care vrei mai degrabă să o părăsești, să o dezertezi. Să te lepezi de ea, fără însă a te baza pe speranța că Dincolo vei găsi poate o lume mai bună și mai frumoasă. Tot ce simți e că vrei să o părăsești pe aceasta în care ești Acum. Un Acum mult prea previzibil și dezarmant, care nu promite nimic bun și nici frumos.

Iar dacă ai neșansa să te naști inteligent, să îți placă frumosul, literatura, arta, muzica și tot ce este de calitate și are sens (în mintea ta), te vei simți stingher, nu îți vei găsi locul printre ceilalți și, pentru a putea supraviețui, vei simți nevoia să te ascunzi, să te deghizezi.  Să nu te descopere nimeni. Să fii precum Doamna Michel, care are ”eleganța ariciului: pe dinafară plin de țepi, o adevărată fortăreață, dar pe dinăuntru la fel de rafinată ca și aricii, care sunt niște făpturi în chip înșelător indolente, cumplit de singuratice și teribil de elegante”. Cu greu vei lăsa garda jos, atunci când, din întâmplare, vei avea ocazia să dai peste oameni de același calibru cu tine. Îți vei da seama că limba pe care o vorbești este o limbă dacă nu moartă, atunci pe cale de dispariție. Din ce în ce puțini oameni vor să o mai învețe și să o mai vorbească.

Și totuși, se pare că viața merită a fi trăită pentru a descoperi ”frumusețea din această lume și ce înseamnă totdeauna în niciodată”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: