Acasă » Cărți » Someone to Watch Over me – Yrsa Sigurðardóttir

Someone to Watch Over me – Yrsa Sigurðardóttir

Articole

Reclame

DSC_0008Cineva care să mă vegheze. Cu toții ne-am dori pe cineva care să aibă grijă de noi, un înger păzitor chiar, dar știți cum se spune, ai grijă de ce-ți dorești. Asta încearcă să ne avertizeze și Yrsa Sigurðardóttir, că putem avea parte de îngeri buni, dar există din nefericire și îngeri răi. Sau chiar cei buni pot fi uneori răzbunători.

Editura Trei ne-a obișnuit de-acum cu stilul Yrsei Sigurðardóttir, pe care de altfel a și invitat-o în două rânduri pentru a-i lansa cărțile traduse la noi. Islanda, o țară relativ mică, pe o insulă mică. Și cu toate acestea, la fel de funcțională și confruntată cu aceleași probleme…europene. Criză economică, reduceri de personal și șomaj, afaceri imobiliare mai mult sau mai puțin profitabile, adolescenți controversați și pradă multor tentații cărora nu știu cum să le facă față. Și dacă ar fi doar asta. Aceeași poveste în care cei cu bani se…descurcă și ies cu fața curată din orice încurcătură. Dacă n-am ști că autoarea e din Islanda, am putea crede că e româncă. Cel puțin în cartea aceasta în care ne ține cu sufletul la gură de la un capăt la altul.

Someone to Watch Over Me nu este o carte pe care să o citești neatent, în tren sau în vacanță. În primul rând datorită numelor islandeze cu care suntem mai puțin obișnuiți. Chiar dacă nu sunt asemănătoare și nu ajungem să încurcăm personajele între ele, tot suntem nevoiți să le dăm atenție. Firul acțiunii ne trece prin mai multe planuri care alternează rapid și ne păstrează atenți în permanență. Yrsa Sigurðardóttir – fata lui Sigurðar, și-a luat măsurile necesare când a scris această carte astfel încât să nu i-o putem trata cu indiferență. Dacă nu ești atent, fie îți scapă un personaj – și toate par importante sau au un rol anume în cadrul povestirii, fie un detaliu care te-ar putea duce la soluționarea crimei. Și dacă ar fi vorba doar de una singură!

Nu îmi dau seama exact dacă aspectul mai puțin realist al cărții e ceva specific scriitorilor islandezi, pentru că până acum am citit doar cărțile Yrsei. Pe lângă acțiunea în sine, crima de soluționat, simți în permanență o prezență suprarelistă, există o fantomă care intervine într-un fel sau altul și care ne ridică multe semne de întrebare. Crezi sau nu în ceea ce nu poate fi demonstrat, în ceea ce nu poți vedea, e pur și simplu treaba ta. Și oricâte explicații logice ți-ar fi oferite într-un final, tot vei rămâne cu un semn de întrebare. E ca și cum ai combina X-files cu cărțile lui Stephen King. Mult mister, mult adevăr, mult suspans. Și exact de asta are nevoie o astfel de carte pentru a prinde la public, pentru a fi citită cu nesaț, fără a o putea lăsa din mână.

Yrsa Sigurðardóttir a debutat ca scriitoare alegând povești și cărți pentru copii. Am avut ocazia să o întreb cum de a făcut un așa salt, de la cărțile de copii la romanele polițiste și mi-a răspuns că obosise să fie…amuzantă. Pentru copii e nevoie de veselie și amuzament. Simțise că a venit momentul să treacă la ”lucruri mai serioase”. Și a făcut-o și o face în continuare cu succes. E ca și cum ar fi trecut de la copii mici și cuminți, la copii mari și ”năzdrăvani”, deși aproape în toate cărțile ei e vorba atât de unii cât și de alții. De copii mici, abuzați, neglijați sau tratați necorespunzător și de copii mari, de adulți, care ajung într-un final să plătească pentru faptele lor. Cum de a ajuns din inginer scriitoare? Ne răspunde chiar ea: a simțit nevoia să scrie, să facă un balans între profesia de inginer și viața de zi cu zi, care nu îi e neapărat simplă. Are doi copii, e inginer și scrie. Uneori găsește cu greu timp și pentru scris, dar nu se poate abține și bine (ne) face.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: