Acasă » Cărți » Locul unde întorc uliii – Dan Hașdean

Locul unde întorc uliii – Dan Hașdean

Articole

Anunțuri

locul undeAm văzut în unele filme sau pe câte un culoar de liceu ori facultate câte un profesor cu o carte în mână, oprit de un elev, coleg sau părinte, pentru a discuta sau pentru a-l întreba câte ceva. Fie că o avea deschisă și citea din ea ori nu, în timp ce vorbește cu interlocutorul, profesorul duce cartea în dreptul inimii și o ține acolo, cu drag parcă, să nu îi scape din suflet, pe tot parcursul conversației. Este ca și cum i-ar spune celui care l-a întrerupt din lectură: ”Îți acord puțin din timpul și atenția mea, din mintea mea, dar în același timp, inima îmi este ocupată de această carte. Și o ține acolo, aproape de inimă, de parcă ar vrea să o protejeze, să nu îi scape, să nu se îndepărteze de ea cât timp este sustras de la lectură și obligat cumva să își ia gândul de la ea.

Așa este și cartea scriitorului Dan Hașdean. În timp ce o citești și chiar și după aceea, nu ai vrea să ți-o mai îndepărteze nimeni din gând și din inimă, drept pentru care ajungi să o păstrezi în suflet, chiar și după ce i-ai citit ultima pagină.

Locul unde întorc uliii e mai degrabă o poveste. Nu neapărat pentru copii, cât mai mult pentru copilul din adult. Din adultul plecat de acasă, nu doar să își găsească rostul în lume, ci și pentru a-și clădi o viață mai bună. O înșiruire de povești, de amintiri dragi autorului, care ne readuc într-o lume mai degrabă pierdută, lumea satului moldovenesc, unde lucrurile aveau un rost, unde existau și poate mai există și astăzi, sau așa sperăm, tradiții și obiceiuri care dau rost vieții.

Cartea te prinde de la primele pagini. Autorul ne invită să intrăm nestingheriți în viața satului în care a copilărit, în lumea aceea simplă și clară, în care cele patru anotimpuri se identifică cu și marchează cele patru stadii ale vieții: copilărie, adolescență, tinerețe și bătrânețe. Fiecare ”anotimp” are astfel rostul și farmecul său, mai cu seamă în decursul fiecărui capitol în care mai aflăm câte ceva despre presonajul principal pe care suntem foarte tentați să îl identificăm cu autorul cărții. Dar de altfel, și cu noi înșine. Mai ales daca suntem la fel ca și el, plecați de acasă peste mări și zări, dacă ne-am îndepărtat de glia strămoșească, de familie, de tradițiile și obiceiurile de care ni se face așa de dor câteodată.

Copil sau adult, cum să nu îți placă poveștile? Mai ales atunci când izvorăsc din întâmplări adevărate, povestite cu atâta drag. Pe tot parcursul cărții transpare o anumită tristețe, o durere a sufletului celui îndepărtat de casa părintească, de locurile dragi. E durerea fiecăruia dintre noi care a trăit înainte și după 1989, care a îndurat într-un fel sau altul vitregiile unei perioade care ni s-a promis a fi de ”bunăstare”, dar care ne-a dezamăgit, îndurerat, învrăjbit și sărăcit peste măsură.

Locul unde întorc uliii este o carte care te prinde în mrejele ei de la bun început și, cu fiecare capitol în parte te adâncește într-o lume care pare uitată dar pe care nu mai vrei să o părăsești vreodată. Și e greu de delimitat granița dintre carte și viața reală. Ai vrea să nu se mai sfârșească narațiunea, sau amintirile tale, multe dintre ele atât de asemănătoare cu cele ale povestitorului.

Autorul ne spune o poveste care deși pe alocuri tristă, așa cum ne este uneori și viața, se străduiește totuși să ne țină departe de cele foarte rele și urâte, adresându-se mai degrabă copilului din nou, pe nu vrea să îl sperie cu urâtul vieții. El doar îi zugrăvește acestuia viața însăși, așa cum este ea cu bune și cu rele, viața satului, așa cum a trăit-o el și iată, nu a uitat-o și nu ne lasă nici pe noi să o facem.

Pentru ca cel plecat să nu-și uite niciodată rădăcinile și trecutul, autorul ne îndeamnă și el, așa cum a făcut-o și Zaharia Stancu: ”Să nu uiți, Darie, să nu uiți!”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: