Acasă » Cărți » Limba salvată – Elias Canetti

Limba salvată – Elias Canetti

Articole

Anunțuri

5

Un copil născut într-o familie de evrei, care până la vârsta de 8 ani este nevoit să învețe câteva limbi străine. Începutul unei vieți marcate de multe schimbări destul de dramatice, pe care copilul este nevoit să le preia din mers, să le înțeleagă și la care să se adapteze, lasându-și copilăria de-o parte. Începutul poveștii unei vieți care ne transpune într-o lume pe care tindem să o uităm, tocmai pentru că se îndepărtează de noi tot mai mult în timp.

Prima carte dintr-o trilogie auto-biografică. De ce ar vrea cineva să citească biografia unui scriitor? În primul rând de curiozitate, mai ales dacă a citit deja câteva cărți scrise de acel autor. E ca și cum și-ar spune: te-am cunoscut puțin prin intermediul scrierilor tale, dar acum mi-ar plăcea să te cunosc ceva mai mult, ca om, să aflu cum ți-a fost viața. E ca și cum ai cunoaște cu adevărat un prieten, în profunzime, cu tot cu familia lui, cu evenimentele care i-au marcat viața și l-au adus aici, spre a așterne pe hârtie cărți pentru tine.

Cărțile auto-biografice nu încep precum poveștile cu ”a fost odată ca niciodată”, însă te captivează de la primele pagini, te introduc într-o lume pe care ai vrea să o cunoști, chiar dacă îți este sau nu contemporană. E ca și cum ai completa un tablou pe care l-ai zugravit în mintea ta, împreună cu scriitorul. El a creat pentru tine imagini, întâmplări, evenimente, ți le-a povestit, ți le-a zugrăvit în minte, iar acum îți oferă și imaginea sa. E ca și cum te-ai uita la un tablou în care pictorul își pictează auto-portretul. Îl privești o dată, te mai uiți și a doua oară la el, te întorci și îl revizitezi ori de câte ori simți că ți-a rămas ceva neclar, că ai vrea să mai cunoști încă un detaliu, să mai meditezi puțin asupra capodoperei sale. Oare imaginea pe care ți-ai creat-o despre autor, în urma parcurgerii scrierilor sale corespunde cu portretul zugrăvit pe care-l descoperi acum, citindu-i autobiografia? Rămâne să descoperi și singur dacă în cazul lui Elias Canetti lucrurile stau astfel, începând cu Limba salvată.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: