Acasă » Tu si ceilalti » Cutia cu vise

Cutia cu vise

Articole

Anunțuri

ccvTelevizorul, ecranul de cinema, computerul sau laptopul, telefonul mobil şi orice fel de alt ecran, mare sau mic, “înrămat” într-o cutie din care pot izvorî oricând, la orice oră, tot felul de vise. Imagini, poze, filme şi orice altceva ne poate purta rapid într-o altă lume, alta decât cea pe care o trăim acum, în momentul prezent. Şi totul se întâmplă atât de repede încât nici nu realizăm cum ne este furat timpul. Cum noi înşine îl “predăm” altcuiva, pentru o amăgire de câteva secunde, minute sau ore.

Ne putem întreba cum de nu ne sunt suficiente visele pe care le avem în timpul nopţii dacă suntem dispuşi şi chiar dornici să vizionăm “visele” altora? Probabil pentru faptul că dimineaţa nu reuşim să ne amintim tot ce am visat peste noapte. Unele vise, puţine la număr, ne reapar în minte imediat după trezire sau peste zi, fragmentat. Dar pe cele mai multe dintre ele le uităm cu desăvârşire în momentul în care deschidem ochii, dimineaţa când ne trezim.

Pe de altă parte, suntem tentaţi să credem că “visele” altora sunt mult mai interesante, mai antrenante şi mai captivante. Un video de câteva minute, cu imagini care se succed cu repeziciune, o tema muzicală cunoscută, care rezonează în mintea multora, un mesaj interesant care îşi propune să ne facă mai buni, mai darnici, mai puţin egoişti.

Şi suntem atât de uşor influenţabili. Dacă te afli la birou, vara, pe caniculă şi fără aer condiţionat şi găseşti pe net o imagine cu o plajă superbă, mintea deja ţi-a zburat către relaxare, briza mării, destindere şi…visare. Dacă te-ai afla acum acolo, la malul mării, nu ţi-ar mai fi atât de cald şi, chiar dacă ţi-ar fi, ai putea face imediat o baie în mare. Oftezi în sinea ta şi îţi laşi mintea să zboare înspre acele zări, fie doar pentru câteva secunde. Depinde doar de tine dacă te laşi copleşit de imaginile văzute. Dacă te vor întrista în aşa hal încât nu o să mai ai niciun chef de lucru. De nimic de altfel. Sau dacă te vor face să lucrezi cu şi mai mult spor, pentru a termina cât mai repede, în ideea că vei putea grăbi astfel timpul şi vei ajunge mai repede la prima zi de concediu.

De câte ori nu te-ai uitat la un film înainte de cină şi, apărându-ţi în faţă o scenă cu un festin copios sau chiar şi numai cu un snack sau un “amărât” de hotdog, nu ai început să salivezi în neştire şi să iei cu asalt bucătăria, frigiderul şi aragazul? Şi uneori nici n-a fost nevoie nici măcar să-ţi fie foame. Dar a fost suficient să vezi câteva segvenţe încât să vrei şi tu ce mâncau ei acolo. Ca să nu mai vorbim despre emisiunile specifice, dedicate artei culinare, în care apare Jamie Oliver sau oricare alt master chef şi, cu mânuţele lui magice, în mai puţin de o oră, pregăteşte o masă copioasă pentru 4 sau mai multe persoane. Fireşte, ai încercat şi tu reţeta respectivă, n-ai omis nimic, n-ai adăugat nimic; chiar te-ai străduit să găseşti exact aceleaşi ingrediente şi să nu te abaţi cu absolut nimic de la instrucţiunile bucătarului. Şi cu toate astea, parcă parcă n-au avut acelaşi gust. Dar care gust? Că tu nu ai putut gusta din ce a preparat omul acela micuţ, înghesuit în cutia de vise. I-ai dat frâu liber imaginaţiei şi, în combinaţie cu experienţele culinare şi gustative anterioare, ai creat fără să vrei o lume…ireală.

Cutia asta cu vise, de orice marcă ar fi ea, are mai multe butoane. Poţi da sonorul mai tare sau mai încet, poţi reveni asupra unor imagini sau le poţi revedea iar şi iar, ori de câte ori doreşti, la orice oră din zi şi din noapte. Poţi să înregistrezi chiar emisiunile sau filmele dorite, atunci când nu eşti acasă, să le poţi urmări în direct. Cu alte cuvinte, îţi poţi amâna sau reprograma cutia cu vise, după bunul tău plac sau timpul liber avut la dispoziţie.

Ei bine, cutia cu vise are şi un buton de pornire/oprire. Depinde doar de tine să îl foloseşti cu înţelepciune. Această cutie cu vise este o afacere tare păcătoasă. Dă dependenţe mari şi, uneori, poate fi controlată cu foarte mare greutate. Aşa că ai grijă şi, mai ales, fii sincer cu tine. Ai cu adevărat nevoie de visele altora? Sau mai bine ţi-ai trăi propria viaţă, propriile vise?!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: