Acasă » Tu si ceilalti » Pre-programare

Pre-programare

Articole

Reclame

DSC_0002Oare ce nu ştim ne poate face rău? Dacă nu ne-ar fi spus cineva, la început părinţii sau bunicii, mai apoi educatorii şi pedagogii, ulterior mass media, că ploaia e udă şi dacă eşti ud poţi să răceşti (deşi nu e musai să se şi întâmple asta!), oare ne-am mai feri atât de ploaie?

Mulţi dintre noi se bucură, chiar adulţi fiind, când văd prima ninsoare din an. Stam cu nasul lipit de geam şi ne simţim ca într-o poveste de iarnă, pentru copii. Sau ne aventurăm afară, deja cu zâmbetul pe buze şi pregătiţi să ne bucurăm împreună cu copilul din noi, de fulgii de zăpadă. Dar fir-ar, şi zăpada e udă. De fapt, e chiar o ploaie aşa, mai…îngheţată. Ufff! Nici asta nu e bună sau sănătoasă! Măi să fie!!

E bine să ţi se spună încă de mic ce e periculos şi ce nu, ce îţi face bine sau rău, dar la fel de bine e să fii lăsat să faci propriile alegeri. Când eşti mic (aşa, până pe la 18 ani şi în unele cazuri chiar mai târziu de atât), cei mari fac cele mai multe şi mai importante alegeri în locul tău. De ce? Pentru că tu eşti încă “mic” şi nepregătit pentru viaţă, pentru că nu ştii încă bine ce să alegi. Oare?! De fapt, mai mult datorită temerilor lor, ale adulţilor; a lipsei lor de încredere în sine. Şi astfel, aceste temeri şi lipsa încrederii în propria persoana îţi vor fi transmise şi ţie, fie că vrei sau nu. Tu oricum eşti prea mic să te poţi apăra, iar când vei ajunge să o faci nu vei mai fi în stare şi nu vei mai ştii cum. Deja va fi prea târziu.

“Nu mânca asta, o să-ţi facă rău.” Asta fiind ceva ce ţi-a făcut într-adevăr rău o dată, dar şi înainte şi după acea dată ai mai mâncat şi nu ţi-a mai făcut rău. Şi atunci?! De unde acest obicei sau presupus rezultat?

“Nu te căţăra pe scaun că ai să cazi.” Şi el, adultul care îţi înfrânează pornirea s-a urcat la rândul lui pe scaun, când era mic, numai că a uitat. A uitat şi că prima oară a căzut, şi că următoarele dăţi a fost ceva mai precaut şi a învăţat cum să o facă fără a mai avea parte de un eşec şi de cele câteva vânătăi ameliorate de lacrimi şi dojene. Sau poate că tocmai asta e: îşi aminteşte doar de prima experienţă nereuşită, când a căzut şi a fost dojenit. Restul, ulterioarele încercări repetate soldate cu reuşită au disparut din memorie. Oare de ce?

“Nu mai alerga că o să transpiri şi ai să răceşti.” O altă frază care anunţă cu hotărâre un final nefericit. E drept, dacă faci asta, s-ar putea întâmpla cealaltă, dar nu e musai. Nu ÎNTODEAUNA rezultatul este acelaşi. Şi atunci, de ce să tragem iar şi iar acestă concluzie?

“Vezi că stai în curent şi ai să răceşti.” Am observat că străinii, cei care trăiesc în alte ţări nici măcar nu ştiu ce e ăla curent. De fapt, nici nu au un cuvânt care să definească aşa ceva şi e greu să le explici. Ei stau adesea în curent şi, minune mare, nu răcesc. Cum or reuşi? Să ne spună şi nouă. Sau mai bine, să le spună adulţilor care îşi pre-programează copiii spre boală, sub aşa-zisa intenţie că tocmai ar vrea să-i ferească de ea.

“Am văzut nişte bătrănici făcând sport. Probabil că aveau peste 70 de ani, albite complet dar nu îşi făceau niciun fel de probleme. Eu cred că la vârsta lor abia o să mă mai pot mişca.” Oare ne transformăm cu toţii în clar-văzători sau vrăjitoare? Ştim de pe acum cum o să ne fie la 70 de ani? Dacă e să o luăm aşa, cine ne asigură că vom mai trăi până atunci?

“Ah, nici nu mă mai duc până acolo. Sunt sigură că nu o să rezolv nimic.” Apăi cu atitudinea asta nici nu ai avea cum. Desigur, nu putem fi toţi optimişti tot timpul. Dar am putea măcar încerca. În definitiv, cred că ne-ar fi ceva mai util să ne pre-programăm pozitiv decât negativ. Nu credeţi? Iar cu timpul ar putea deveni o obişnuinţă care ne-ar ajuta să vedem viaţa în culori mult mai frumoase şi mai plăcute. Şi să ne fie mai bine atât cu noi, cât şi în relaţiile cu ceilalţi.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: