Acasă » Tu si ceilalti » Fratele cel bun

Fratele cel bun

Articole

Reclame

Fratele cel bunEste cel de-al doilea copil al unei familii ce se considera fericită. De ce îşi mai doresc părinţii încă un copil după ce au avut unul care a ieşit…perfect? N-ar putea spune. Fratele ei, primul născut, băiat, perfect, inteligent, talentat era lumina ochilor părinţilor, comoara familiei. Ce rost a mai avut venirea ei pe lume? Probabil că ai ei şi-au zis că dacă au avut deja un copil percect, ar mai putea face încă unul. De ce să nu încerce?! Dezamăgire completă! N-a fost nici băiat, nici perfect, ca primul.

E greu să egalezi şi imposibil să întreci pe fratele mai mare, sau mai mic, dacă este favoritul părinţilor. El va primi toată atenţia acestora, toată dragostea şi consideraţia lor. Cel de-al doilea va fi toată viaţa…vioara a doua. Depinde doar de el sau de ea, dacă va putea accepta acest rol, dacă se va împăca cu această poziţie.

A învăţat totuşi să-l iubească la fel de mult cât îl iubeau părinţii, să se uite la el de jos în sus, iar asta nu din cauza diferenţei de vârstă sau de înalţime. Cum să te poţi uita altfel la un geniu? Pentru că toată lumea îl considera aşa, mai ales părinţii. El era cel mai bun la matematici, la limbi străine, la sport, cel mai talentat la desen, la muzică, cel mai ce la orice. Ei îi rămânea doar rolul de soră mai mică, deşi nu îi era tocmai clar ce poate să însemne asta.

Au crescut jucându-se împreună, împărţind jocuri şi jucării, mici secrete ale copilăriei, chiar şi haine. Se ajutau unul pe celălalt, se susţineau, se iubeau ca fraţii. Atâta doar că nu primeau şi aceeaşi dragoste. Sau nu în aceeaşi măsură. Dar cine a auzit să existe iubiri identice?!

Viaţa ei a fost de acceptat cum necum până în momentul în care s-a întâmplat ceva…iremediabil. Un accident. O tragedie. Fratele ei s-a îmbolnăvit şi a murit brusc. O lovitură brutală pentru întreaga familie. E dificil să trăieşti în umbra unui geniu, să accepţi în preajma ta un omuleţ care gândeşte mai repede, mai mult şi mai bine decât tine, oricât te-ai strădui, dar să accepţi să trăieşti doar cu amintirea lui e şi mai dificil.

În urma pierderii suferite, părinţii au început accepte că el nu mai este, însă povara a căzut pe umerii mici şi firavi ai fetei. Au trecut prin tot felul de etape, care mai de care mai crude şi mai nedrepte. “De ce nu te-a luat Dumnezeu pe tine?”, întrebau ei, uneori chiar cu voce tare, prin casă. “Ne-am fi putut obişnui mult mai uşor cu pierderea ta.” Sau, “Tu eşti de vină. Dacă nu te-ai fi întors atunci la joacă, el poate ar mai fi trăit şi acum.”, “Tu n-ai să însemni niciodată ce a însemnat el pentru noi, n-ai să poţi fi niciodată atât de inteligentă ca el. N-ai cum să-l înlocuieşti!”.

S-a străduit să fie un copil exemplar, un elev eminent, să facă tot ce i se cerea, să nu iasă din cuvântul părinţilor, de teamă să nu îi supere şi să nu le reamintească, pentru a n-a oară ce au pierdut şi cu ce au rămas pe cap. S-a străduit ani de-a rândul să fie varianta feminină a fratelui ei. Toate eforturile ei au fost în zadar.

Se apropia de majorat şi şi-a permis să se răzvrătească. În sfâşit, căpătase curajul să…existe. Să le spună alor ei că e şi ea pe-acolo. Doar doar or să o ia în seamă, or să o înţeleagă, or să o asculte, or să-i dea atenţie şi, de ce nu, să o iubească şi pe ea. Măcar puţin. Măcar pentru o mică perioadă. Până avea să se facă mare. Din cauza frustrărilor şi nedreptăţilor înghiţite timp de mai bine de 10 ani, a ales să facă asta răzvrătindu-se faţă de părinţi. Iar părinţii au considerat că ea a devenit o problemă de necontrolat şi au trimis-o altora să “o facă bine”. Şi s-a făcut. S-a făcut în sfârşit mare, a intrat la facultate şi a început o viaţă nouă. Viaţa ei. O viaţă în care să nu mai trăiască şi să existe în umbra fratelui ei. Fratele cel bun.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: