Acasă » Tu si ceilalti » Masca

Masca

Articole

Reclame

Masca

Mă uitam la ea prin oglindă. Se machia. Nu machiajul acela obişnuit, de zi, în care îţi acoperi faţa cu puţin fond de ten, puţin roşu în obraji, puţin ruj şi mascara. Era un machiaj mult mai sofisticat, dacă îi pot spune aşa. Ca şi cum ar fi vrut să ascundă ceva din ea prin intermediul acelui machiaj. Sau, mai degrabă, să îşi pună o mască prin care să îi ţină pe toţi la distanţă. Ori în suspans. Să nu se mai ştie cine e ea. Mă întrebam dacă după ce avea să îşi definitiveze machiajul, o să mai ştie cine este. Probabil că da. Machiajul respectiv era doar la suprafaţă, pentru cei superficiali şi care se lăsau impresionaţi astfel. Îşi crea o mască, o imagine anume, pe care voia să o proiecteze în afară. Pe dinăuntru însă…

Încă un strat de fond de ten, încă un retuş pe ici pe colo, ceva mai mult negru în jurul ochilor şi, dintre toate rujurile, unul cărămiziu închis. Ca şi cum tot ce ar fi rostit de atunci înainte, orice cuvânt ar mai fi scos prin gura aceea conturată astfel, ar fi prins un alt fel de contur. Poate unul mai dur, mai sofisticat. Sau cine ştie…

Machiajul, deşi cu măiestrie aplicat, era mult prea încărcat, sufocant pentru biata faţă tânără. Îl ducea cu greu, deşi era obişnuită, dar nu părea să îi facă plăcere. Se zbătea să-şi respire porii printre straturile suprapuse de fond de ten şi tot restul. Oare la ce trebuiau toate astea?

Coafura era pe măsură. Adică în ton. Câteva şuviţe vopsite şi ele în grabă, cu un spray în plin contrast cu părul şi cu tot restul. În ansamblu, creau o imagine ireală cumva, de păpusă de teatru, de personaj desprins dintr-o revistă de benzi desenate. Avea în ea multă răceală, agresivitate, duritate, respingere. Oare pe cine voia să ţină la distanţă? Sau să atragă în felul ăsta? Probabil că doar o anume categorie de oameni, de bărbaţi, care ar putea “gusta” şi înţelege, care s-ar putea simţi atraşi de un asemenea tablou.

În principiu se voise senzuală şi atrăgătoare, dar tot ceea ce reuşise picta pe faţa ei era exact opusul. Fără să vrea sau, fără să îşi dea seama, oglindea de-acum o persoană unică dar stingheră, dură dar fragilă, caldă dar îngheţată. Era o luptă între contraste, o luptă din care ea avea să fie singura care avea să piardă. Oamenii aveau să se simtă nelalocul lor în preajma ei, suficient de respinşi încât să nu îi caute compania, îndeajuns de curioşi încât să se mulţumească doar prin a privi de la distanţă. Poate că asta îşi dorea de fapt. Să se simtă în control, fie chiar şi în felul acesta.

Rochia, deşi încerca să feminizeze personajul nu reuşea decât să contureze o vagă imagine de femeie. O tânără care nu mai era atât de tânără, o aventurieră care îşi pierduse cu uşurinţă din curajul şi încrederea de care avea atâta nevoie. Îi plăcea să fie adulată, să se afle în centrul atenţiei, dorea ca privirile tuturor să fie îndreptate doar înspre ea. Şi cu toate aceastea, în afară de a crea o curiozitate de moment nu reuşea să obţină decât îndepărtare sau chiar respingere rapidă. Lumea o privea pe fruiş mai degrabă şi îşi lansa întrebări tacite şi curioase: “Cine era? Cine se credea de fapt? De ce se machiase şi se îmbrăcase în felul acela? De ce era altfel decât toate celelalte femei? Cum îşi permitea? Oare nu cumva era niţel dusă?”

Uitase să îşi dea cu parfum, însă amestecul relativ suav al articolelor de machiaj alcătuiau un parfum unic şi distinct. Era ca o mărturie a ceva ce nu putea fi pus în cuvinte.

Să-ţi petreci cel puţin o oră zilnic pentru a confecţiona şi scoate o mască în loc să îţi acorzi timpul acesta pentru a fi tu însăţi. Să faci tot acel efort pentru a te ascunde de ceilalţi, pentru a crea o imagine nerealistă, un personaj caricaturizat mai degrabă. E atât de greu să fim noi însene?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: