Acasă » Tu si ceilalti » Like, share sau vote

Like, share sau vote

Articole

Anunțuri

DSC_0040Facebook cu ale sale opţiuni. Dacă îţi place ceea ce vezi sau citeşti, nu-i aşa, frumos ar fi să le spui şi celorlalţi ceea ce simţi, mai ales dacă ei sunt cei care au postat ceea ce ţi-a plăcut. Aşa, din prietenie sau spirit de…turmă? Fireşte, nu îţi poate plăcea absolut orice, deşi cred că unora li se mai întîmplă, dar ceea ce apreciezi ca fiind frumos merită “aclamat”, confirmat cu un like. Iar dacă ai oarece reţineri sau pur şi simplu ţi-e lene, stai liniştit că vei primi imbolduri de genul: “nu-i aşa că merită un Like?”. Şi ce mai poţi face atunci, când te vezi “strîns cu uşa”, decât să dai click pe amărâtul acela de buton de like. Când ţi se sugerează sau eşti îndemnat astfel, deşi te simţi manipulat, ajungi în sinea ta să “recunoşti” că îţi place poza sau citatul postat. Iar dacă ai reflexe rapide la mouse, atunci te vei conforma pe dată, fără să-ţi mai acorzi prea mult timp să te întrebi: “oare îmi place cu adevărat?”.Iar dacă îţi place respectivul post, ei bine, lucrurile nu se opresc aici; ţi se mai oferă pe deasupra şi posibilitatea să-l împărtăşeşti şi altora, nu de alta, dar să nu fii egoist şi să te bucuri de unul singur. Nu este vorba de împărtăşirea pe care o faci la spovedanie sau în cabinetul unui psihoterapeut, ci de acea comunicare “tacită”, pentru că nu toata lumea e pe net în acelaşi timp cu tine şi, parcă n-ai vrea să îţi scape ocazia să spui cu cuvintele altuia ce gândeşti sau simţi şi tu. Şi-apoi, dacă celălalt a pus-o în cuvinte mai bine decât ai fi putut-o face tu vreodată…de ce nu?!

Mai există şi opţiunea (la fel de manipulativă) de a alege: ori like, ori share. Din două una. Dar pe ceva tot “trebuie” să apeşi. Nu de alta, dar să îţi cunoască (oare cine?) oamenii părerea. Oricum ar fi, cale de scăpare nu există. Dacă ai intrat în horă, trebuie să joci!

Comunitatea asta virtuală, pe lângă comunicarea prin mesaje, like-uri şi share-uri mai are şi posibilitatea să se adune, să se revolte, să “voteze”. Important e să îi vină cuiva ideea să lanseze o cauză, să salveze ceva sau pe cineva, să pornească “sponsorizări” sau chete de tot felul, şi asta prin cât mai multe voturi. Poate cunoaşteţi voi oameni salvaţi de pe patul de spital, prin operaţii miraculoase şi mult prea costisitoare pentru buzunarul nefericitei persoane, sau aţi auzit de salvarea unei clădiri de la demolare, ori reuşita prin voturi sau semnături a unor petinţii pro sau contra a ceva. Din toate aceste “manifestări” de pe net, nu doar de pe Facebook, singura la care am participat şi care a avut un efect concret, a fost când am dat share pozei unui căţeluş pierdut de stăpâni şi care a fost recuperat peste câteva zile. Şi am mai auzit de la o cunoştinţă care a făcut un fel de licitaţie pentru un obiect, iar din banii celui care a oferit suma cea mai mare au fost ajutaţi nişte oameni rămaşi fără casă. Sper ca banii să fi ajuns la ei. Ei bine, asta da succes!

Din nefericire vizionăm voit sau mai puţin voit poze cu oameni sau copii suferinzi ori mutilaţi în fel şi chip de boală sau din alte cauze, poze cu animale chinuite sau ucise cu bestialitate care ne tulbură dar nu ne pot lăsa indiferenţi deşi nu putem face concret mare lucru. Cam la fel şi cu promovarea a tot felul de fraze sau cuvinte înţelepte atribuite în mod corect (dar nu întotdeauna) celor care le-au emis. Le citim sau le frunzărim, le gustăm profunzimea pentru câteva clipe, nu pregetăm să le transmitem şi celorlalţi, după care le uităm cu desăvârşire. Bogăţia de informaţii care se perindă pe net nu ne mai oferă răgazul de a şi păstra ceva în memorie. E ca şi cum ne-am plimba pe stradă şi am căsca gura prin vitrinele magazinelor. La finele zilei, parcă parcă ne mai aducem aminte de ceva care ne-a plăcut, dar n-am putea spune clar nici ce e, nici unde l-am văzut.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: