Acasă » Tu si ceilalti » Ce faci cu cuvintele nespuse?

Ce faci cu cuvintele nespuse?

Articole

Reclame

Ce faci cu cuvintele nespuseSuntem învăţaţi de mici să vorbim frumos, să îi respectăm pe ceilalţi, să ne purtăm frumos, însă nu toţi ajungem la performanţa de a face toate acestea. Din varii motive devenim frustraţi, mânioşi şi uneori chiar agresivi verbal, chiar dacă agresiunea verbală nu e exprimată direct. Suntem “înţepaţi”, criticaţi, ironizaţi, ni se spune ce să facem sau nu, ce alegeri să facem, cum să ne trăim viaţa deşi, în cele din urmă deciziile ne aparţin. Când suntem mici îi auzim adesea pe părinţi sau pe cei care se ocupă de noi spunând: “Când o să fii mare…”. Ei bine, şi când mai exact o să se întâmple asta? Pentru că întotdeauna vor exista în viaţa noastră şi persoane mai în vârstă decât noi, care se vor simţi “obligate” să ne spună ce să facem.

Şi dacă ar fi numai acest aspect, tot am putea spune că am scăpat ieftin, dar lucrurile nu stau aşa. Prieteni, cunoscuţi, colegi de serviciu, găsesc ei momente şi modalităţi prin care să se interfereze în viaţa noastră, să ne dea nepreţuite sfaturi şi îndrumări. Oare chiar toţi, absolut toţi oamenii simţim nevoia să avem pe cineva în control? Să manipulăm pe cineva, fie că este sau nu mai mic decât noi?

Când o persoană apropiată vine la tine, în aparenţă bine intenţionată, şi începe să te îndrume, adică să te bată la cap să mănânci un anumit aliment, pentru că ŞTIE ea sigur că o să îţi facă bine, să ţii un anumit tip de regim, să faci tot ce e “la modă” şi apare scris cu litere de “aur” în nenumăratele email-uri care se trimit în lanţ, dar pe care nimeni nu ştie cine le-a stârnit, cum poţi să o opreşti? Ce i-ai putea spune fără să o faci să se simtă jignită de refuzul tău, vehement sau nu? Tu ştii că acel aliment sau acea dietă nu îţi face bine, ai încercat şi nu numai că n-ai avut niciun rezultat, dar chiar te-ai simţit rău, însă ea insistă în continuare, te bate la cap ori de câte ori te vede, doar doar o să te convingă să faci cum îţi spune ea.

De ceva vreme ne-a fost introdus în limbaj termenul de asertivitate. Ce înseamnă de fapt? Înseamnă să îi răspunzi cuiva într-o manieră respectuoasă, lipsită de agresivitate, chiar dacă îi spui lucruri neplăcute, pe care nu vrea să le accepte si să procedezi în aşa fel încât să nu mai aibă replică, sau oricum să o opreşti în a mai încerca să te manipuleze şi să te controleze în vreun fel. Pentru că, în cele din urmă despre asta este vorba. Însă nu e atât de simplu. Mai ales când simţi cum se adună în tine lavă de nervi şi agresivitate, te simţi sufocat, îngrădit, năpădit de cealaltă persoană care nu se mai mulţumeşte doar cu viaţa ei ci vrea să o trăiască şi pe a ta.

În fine, să spunem că reuşeşti să o temperezi, să o înfrânezi în a mai face planuri cu viaţa ta, că ai reuşit să-ţi controlezi furia, ce faci totuşi cu ce ai vrea să îi spui de fapt? Unde se duc cuvintele acelea mascate de asertivitate? În principiu, la ficat sau la inimă. Pentru că ele sunt cele două organe la “îndemână” care vor prelua veninul de care n-ai reuşit să te eliberezi. Da, ar mai fi şi stomacul, de fapt tot sistemul digestiv care, la un moment dat se poate da peste cap de la atâtea reţineri, înfrânări şi înghiţiri inutile.

Oare merită să te îmbolnăveşti pentru a-i proteja pe ceilalţi? Pentru a nu-i face să se simtă lezaţi, jigniţi datorită insubordonării tale? Partea proastă e că aşa suntem educaţi şi transmitem mai departe acelaşi model defectuos de relaţionare şi comunicare. Nu cred ca e nevoie să ajungem la 40-50-60 de ani pentru a nu mai accepta să ni se spună ce să facem şi cum să ne trăim viaţa. Cred că cei mici ar putea fi învăţaţi din start să se respecte în primul rând pe ei înşişi şi ar fi suficient. Atâta timp cât tu eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta şi eşti conştientă de lucrul ăsta, nimeni nu o să mai încerce să te manipuleze sau să te domine. Viaţa ta începe cu tine, tu eşti cea care iei hotărâri, care îţi asumi responsabilitatea acestora, care duci greul atunci când este cazul. De ce să îi laşi pe ceilalţi să trăiască în locul tău, să facă alegeri pentru tine? Fii sigură că dacă lucrurile nu vor ieşi bine, ei nu se vor simţi vinovaţi în niciun fel, nu îşi vor asuma nicio responsabilitate şi nici nu vor sări să te ajute.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: