Acasă » Tu si ceilalti » Frica

Frica

Articole

Reclame

Frica

Frica este una dintre cele mai puternice şi importante trăiri ale omului. Importantă pentru că poate induce apariţia instinctului luptă sau fugi şi puternică pentru că poate fi folosită pentru manipulare şi control.

Nu există om pe lumea asta căruia să nu-i fi fost frică de ceva la un moment dat în viaţă. Prima oară luăm contact cu ea când suntem mici şi când are chiar şi un nume: Bau-Bau. Desigur, poate fi şi nenea poliţistul, poate fi şi vrăjitoarea cea rea din poveste. Interesant e că până şi adulţii au simţit nevoia să îi dea o denumire şi să se detaşeze cumva de propriul bau-bau din copilărie şi, în acelaşi timp, să îi transfere puterea de a controla sufleţelul copilului lor purtând eventual acelaşi nume.

Ce înseamnă de fapt instinctul luptă sau fugi? Atunci când apare ceva care ne sperie, fie alegem să ne luptam cu acea persoană sau situaţie, fie să fugim. Cu cât frica e mai mare, cu atât reacţia noastră e mai rapidă. Alegerea o facem pe baza cunoştinţelor noastre şi a forţei de care (credem că) dispunem în a ne confrunta cu sursa care ne-a provocat acea spaimă. Dacă realizăm rapid că forţele sunt mult prea inegale şi în dezavantajul nostru, atunci ne rugăm să ne ţină suficient picioarele pentru a putea să ne îndepărtam de ea cât mai repede. Să scăpăm.

Când suntem avertizaţi sau ameninţaţi: dacă nu faci asta, vei păţi asta…, de cele mai multe ori alegem să ne supunem de teama pedepsei. Şi în felul acesta învăţăm încă de mici să devenim supuşi…celorlalţi. Cu cât le dăm mai mult credit, cu atât ne temem mai mult de ei şi ne supunem mai uşor. Şi exact pe acest fapt se bazează cei care manipulează masele.

Bătăuşii îi intimidează foarte uşor pe ceilalţi prin statura lor, prin puterea fizică de care dispun şi de care se folosesc adesea pentru a se impune. Cum să nu-ţi fie frică de o persoană mai mare decât tine cu un cap sau două, care cântăreşte încă o dată greutatea ta şi e un pachet de muşchi?! Dar există şi un alt tip de intimidator care nu impune prin statură. Frica pe care o provoacă el se bazează de fapt pe puterea altora de a-l susţine şi apăra. Persoana respectivă umblă în permanenţă împreună cu încă doi sau trei după el. “Prietenii” lui sunt bătăuşi, persoane dispuse să facă orice pentru a-şi apăra liderul. Şi tocmai pe asta se bazează şi el: pe naivitatea, devotamentul şi loialitatea lor. De aceea îi şi manipulează şi controlează atât de uşor.

Ne e frică de oameni, de situaţii, de animale, de întuneric, de necunoscut, de durere, de moarte, de extratereştri etc. Practic, omul e capabil să înveţe să se teamă de aproape orice. Nu e o ruşine să te temi de şef, să nu te dea afara; la cât de greu se găseşte o slujbă în zilele noastre…Sau de un soţ violent atât verbal cât şi fizic. E destul de dificil să nu te mai temi de câini dacă te-a muşcat unul, să nu te mai temi de cai, dacă te-a aruncat vreunul din şa, să nu te mai temi de pisici, dacă te-a zgâriat rău vreuna, ne temem din principiu de păienjeni şi şerpi, chiar dacă n-am văzut niciodată vreunul, dar ştim că sunt veninoşi şi muşca. Cum să nu îţi fie frică atunci când începe să se clatine totul cu tine şi realizezi că e cutremur?! Iar în întuneric se poate întâmpla orice. Tocmai pentru că e întuneric! Pentru că nu vezi nici la un metru înaintea ta, pentru că e noapte şi noaptea se întâmplă atâtea, pentru că eşti în apropierea unui cimitir…Ne e teama de boli incurabile, de durerea pe care ne-o pot provoca şi de finalul pe care îl aduc. Şi-apoi, în mai toate filmele extraterestrii sunt nişte entităţi malefice, care vin să ne facă rău, să ne ia resursele şi să ne ucidă. Cum să nu te temi de ei?!

Dar lăsând la o parte filmele SF, ce facem cu frica noastră cea de toate zilele? Cum o administrăm? Cum o controlăm? Cât şi până când le permitem celorlalţi să ne manipuleze prin intermediul fricii?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: