Acasă » Tu si ceilalti » Stanga sau dreapta?

Stanga sau dreapta?

Articole

Reclame

Stanga sau dreapta

Folosim mai mult emisfera craniană stângă sau dreaptă, mana stângă sau dreaptă, conducem maşina pe partea stângă sau dreaptă şoselei, suntem afiliaţi unor partide politice de stânga sau de dreapta etc. Au toate acestea ceva în comun? Dacă am răspunde doar corpul calos ne-am margini la o explicaţie pur anatomică. Emisfera dominantă (la om de obicei cea stângă), îndeplineşte în special funcţiile verbale, lingvistice, aritmetice, de calculare şi analitice. Emisfera cerebrală “minoră” (la om, cea dreaptă care cu timpul a involuat datorită dezvoltării celei stângi), are funcţii nonverbale, geometrice, spaţiale, vizuale de modelare – schematizare, muzicale şi de sintetizare.

B. Edwards, J. F. Lavach, N. Hermann şi alţii au analizat şi prezentat diferenţierea apărută în urma domninanţei uneia dintre emisferele cerebrale (dreapta sau stânga), împărţindu-ne în matematicieni sau artişti. Prin urmare, putem fi analitici, raţionali, logici, sau sintetici, concreţi, analogici. Foarte rar putem fi şi una şi cealaltă. Există oameni ambidextri, care îşi folosesc în aceeaşi măsură mâna dreapta şi stângă şi deci, ambele emisfere craniene, doar că ei nu sunt în număr foarte mare.

Deşi avem impresia că cei mai mulţi oameni sunt dreptaci (în acest caz emisfera stângă fiind cea care controlează partea dreaptă a corpului), stângacii sunt şi ei în număr aproape la fel de mare. Nu putem împărţi lumea în dreptaci şi stângaci, dar am facut-o prin felul nostru de a gândi: de dreapta sau de stânga (vezi partidele politice!).

Dominanţa emisferei craniene se observă de foarte devreme în viaţa. Unii copii se servesc în special de mâna dreaptă şi, prin urmare, ne aşteptăm de la ei să scrie cu mâna dreaptă. Şi probabil că nici nu s-a gândit nimeni vreodată să le pună stiloul în mâna stângă. Li se cere doar să copieze şi să exerseze semnele notate pe tablă sau scrise în carte, lăsându-i pe ei să aleagă cu care mână să facă asta. Ce s-ar întâmpla oare dacă cei mici ar învăţa să scrie atât cu mâna dominantă dar şi cu cealaltă? La prima vedere ar părea o pierdere de timp dar, dacă stăm să ne gândim mai bine, asta i-ar putea ajuta să înveţe să îşi exerseze şi cealaltă emisferă, mai puţin folosită. În felul acesta copiii, pe langa faptul că ar începe să îşi utilizeze ambele mâini în aceeaşi măsură (de aceea ne-au fost date, nu?!), şi-ar dezvolta gândirea atât “matematic” cât şi “artistic”. Doar exista şi matematicieni poeţi…

Aşa cum acceptăm sexul copilului, tot aşa ne “supunem” şi alegerii naturii de a-l face pe acesta dreptaci sau stângaci. Oare asta nu ajunge să fie ulterior o limitare? Câţi copii n-au ramas în urmă cu lecţiile după ce şi-au fracturat mâna cu care scriau? Dacă ar fi putut scrie de la bun inceput la fel de bine şi cu cealaltă mână, atunci nu ar mai fi întâmpinat aceste neajunsuri.

E adevărat că ne naştem cu anumite talente, dar pe unele ni le putem forma. Câtor copii nu li s-a spus: “nu ai talent la muzica, la desen…”, şi asta doar pentru că nu au avut ocazia să fie îndrumaţi şi instruiţi suficient într-o direcţie sau alta?!

Dacă cei mai mulţi dintre oameni sunt dreptaci, v-aţi întrebat oare de ce reprezentanţii oamenilor muncii şi care le susţin drepturile, fac parte din partide politice de stânga?

Poate dacă am reuşi să “împăcăm” cele două emisfere cerebrale şi le-am face să comunice mai bine fără a fi nevoie să decidă care din ele să fie liderul, atunci am gândi “outside the box”, am fi mai deschişi, mai receptivi, mai intuitivi şi imaginativi. Am putea vedea ambele faţete ale unei probleme şi am găsi mai uşor soluţia. Am fi mai empatici şi mai preocupaţi pentru aproapele nostru, mai atenţi şi mai receptivi la ce pare să nu ne intereseze sau să nu ne afecteze în mod direct.

De ce să ne supunem din start acestei înclinaţii (către dreapta sau stânga), fără a încerca să vedem dacă nu putem depăşi aceste limitări? Poate că mama natură nu face decât să ne sugereze o direcţie. De ce să o acceptam că pe un dat, că pe o limită şi să ne pierdem curajul şi curiozitatea?

“Instead of thinking outside the box, get rid of the box.” Deepack Chopra
“Decât să gândeşti limitat, mai bine încearcă să te eliberezi de limite.” Deepack Chopra

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: