Acasă » Tu si ceilalti » Invat si dezvat

Invat si dezvat

Articole

Anunțuri

invat si dezvatNe-am obişnuit cu ceva, am intrat într-un ritm, ne face să ne simţim bine şi confortabil, atunci n-am prea mai vrea să se schimbe sau să se termine acel ceva. Fie că e vorba de o persoană, de un loc, de un serviciu, de un gen de mâncare, de orice. Îl vrem mereu pe acelaşi, iar şi iar, până la saturaţie. La infinit.Dar există şi cazuri în care acel ceva capătă un aspect de rutină, care ne macină, ne oprimă, ne exasperează şi atunci am face orice să ieşim din acel ritm, să ne îndepărtăm de acel loc, de acea persoană, de acel fel de mâncare…

De ce? Pentru că aşa e omul. Are nevoie de anumite lucruri pentru a se simţi bine şi în siguranţă dar, în acelaşi timp, se şi plictiseşte repede şi caută ceva nou. Altceva.

Şi atunci, cum facem un echilibru între aceste două extreme? Greu de spus. Fiecare îşi caută reţete prorpii, soluţii proprii. Nu putem urma cu toţii, absolut toţi, aceeaşi reteta. De ce nu? Pentru că fiecare persoană e diferită.

Aţi urmărit fiecare din voi cel puţin un film serial în care situaţia, acţiunea, personajele principale şi chiar secundare creau o atmosferă confortabilă, familiară, caldă, plăcută. Tocmai lucrul acesta vă determină să urmăriţi cu nesaţ fiecare episod în parte, să îl aşteptaţi cu nerăbdare. Pe asta se bazează şi autorii de scenarii şi regizorii unor astfel de filme. Creează un anume timp de dependenţă: dependenţa de bine. Cine nu îşi doreşte ca totul să fie frumos, în fiecare zi să fie soare pe cer, să nu existe probleme şi lacrimi? Cu toţii tindem către acel bine, ni-l dorim, încercăm să îl obţinem cumva. Poate nu este un bine absolut, perfect, dar ne străduim să îl alcătuim din mici părţi componente care şi ele, fără să ne dăm seama, dau o oarecare dependenţă.

Ce se întâmplă când nu iese totul cum ne-am dorit? Brusc suntem daţi peste cap, ne întristăm şi uneori chiar ne deprimăm. În cazul în care ziua următoare ne “ies toate numerele” aşa cum ne-am dorit şi am asteptat, uităm repede nefericirea de ieri. Dacă însă lucrurile continuă în acelaşi fel şi sentimentul nostru de stabilitate şi siguranţă începe să se destrame, atunci simţim că scăpăm lucrurile de sub control şi suntem predispuşi la depresii serioase.

După o anumită vârstă nu mai eşti predispusă la schimbare. Tot ce vine nou îţi pare de neînţeles şi de nedescifrat. Abia dacă reuşeşti să ţii pasul cu tehnica. Te-ai obişnuit cât de cât cu computerul şi net-ul, dar toate gadget-urile astea noi te dau pur şi simplu peste cap. Pentru copii şi tineri totul pare simplu şi firesc. Pentru tine însă…parcă ar fi chestii venite de pe altă planetă, în limbi complet necunoscute şi de neînţeles. Se spune că dacă devii reticent la schimbare înseamnă că ai început să îmbătrâneşti. Dar ai observat că li se întâmplă totuşi şi unora mai tineri.

Şi apoi, sunt lucruri pentru care merită să faci un oarecare efort, dar altele nu. Singura persoană în măsură să decidă care da şi care nu eşti doar tu. E drept, tot tu eşti şi cea care îşi va asuma responsabilitatea apărută în urma acestor decizii. Important e să fii împăcată cu tine însăţi.

În momentul în care omul va reuşi să accepte pierderea şi să se împace cu ideea ei, să înţeleagă cu adevărat că nimic nu e statornic şi definitiv în această viaţă, atunci va putea să se adapteze mai uşor la schimbare, să iasă din tipare şi obişnuinţe. Nimic nu e veşnic: relaţiile, prietenii, părinţii, locurile de muncă etc. Există o ciclicitate a vremii, dar nu e niciodată constantă: nu va fi exact aceeaşi vreme şi aceeaşi temperatură azi ca ieri şi nici miercurea asta nu va fi identică cu miercurea de acum un an pe vremea asta.

Îţi vine greu să accepţi schimbarea? Fă un mic exercitiu cu tine: când intervine ceva complet nou în viaţa ta, priveste-l ca şi cum te-ai uita la un film sau ai privi din maşina un peisaj care se derulează prin faţa ochilor tăi. Acum e, acum nu mai e. Acceptă-i frumuseţea şi noutatea în momentul respectiv, dar nu deveni dependentă de ea. Bucură-te când apare şi atât timp cât există, dar lasă-o să treacă, să plece mai departe. Şi fii sigură că vor mai fi şi alte ocazii care să îţi stârnească sentimente şi mai bogate, şi mai frumoase.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: