Acasă » Tu si copilul tau » Toleranta la abuz

Toleranta la abuz

Articole

Anunțuri

Toleranta la abuz

Ce înseamnă abuz? Exces, exagerare, lipsă de măsură, tot ce depăşeşte limitele normale etc. Adică, mai mult decat este cazul.

În testarea limitelor proprii şi ale altora, omul a descoperit că există tot felul de abuzuri: verbale, fizice, sexuale, legale, de putere etc. Şi le-a încercat pe toate. Cu ce rezultate?! Cu ce satisfacţii? În primul rând cea de putere. Senzaţia de a avea înrâurire asupra altor oameni, de a fi deasupra lor, de a-i putea controla are un “gust” foarte plăcut se pare. Şi cu cât guşti mai mult din ea, cu atât parcă dispar şi limitele.

Copilul vine pe lume să o descopere, să se adapteze la ea şi să îşi trăiască viaţa aşa cum crede el de cuviinţă, numai că este influenţat încă de la începutul ei de ce se întâmplă în jurul lui. Dacă părinţii comunică între ei doar prin ţipete, strigând unul la altul şi la copil, dacă se ceartă mereu, dacă toate schimburile verbale dintre membrii familiei se fac pe un ton ridicat, nervos, atunci copilul învaţă că acesta este modul firesc de comunicare dintre oameni. Şi aşa va comunica şi el cu ceilalţi. Este posibil să vadă în jurul lui că unii oameni comunica şi altfel, dar obişnuinţa din primii ani de viaţă îşi pune puternic amprenta pe modul lui de relaţionare şi comunicare cu ceilalţi. Partea mai rea este că, dacă alţii vor vorbi cu el pe un ton răstit, îl vor abuza verbal într-un fel sau altul, el va lua acest mod de comunicare ca pe ceva firesc, pentru că aşa a fost învăţat din casă.

Şi la fel se întâmplă şi cu abuzul fizic, cu bătaia. Dacă în loc de cuvinte părinţii lui au folosit mâna, băţul sau cureaua de piele, atunci aşa va încerca să comunice şi el cu ceilalţi, prin bătaie şi forţă fizică. Ştim că fiecare om e îndreptăţit să aibă părerea lui, dar atunci cand a celuilalt nu corespunde cu a noastră, tindem uneori să îl “convingem” de contrariul. Abuzatul fizic va face asta apelând exact la aceleaşi metode cu care a fost şi el convins la rândul lui, când era mic. Şi astfel se transmite mai departe abuzul. Fizic sau verbal.

În felul acesta se învaţă toleranţa la abuz. Treptat, de foarte devreme în viaţă, bine înrădăcinat şi experimentat îndelung. “Te-a bătut rău?”, întreabă un copil pe prietenul său. / “De data asta mi-a dat doar câteva palme. N-a fost chiar aşa de rău.” Deci se poate şi mai rău; au existat pedepse şi mai dure.

Ce înseamnă de fapt pedeapsa? O modalitate prin care de obicei părintele îl face pe copil să înţeleagă că a greşit. De ce se ajunge la bătaie? De cele mai multe ori din obişnuinţă. Părinţii au fost obişnuiţi şi învăţaţi de mici că aşa înţeleg copii cel mai bine că greşesc: prin aplicarea unor pedepse corporale. Când rămân oamenii fără cuvinte pentru a exprima acelaşi lucru? Atunci când nu ştiu să le folosească în mod corect.

“Am un barbat care mă mai bate”, spune o femeie. Nu o face detaşat, dar afirmaţia ei suna ca ceva normal, ca şi cum ar fi normal ca o femeie să mai fie bătută din când în când. De ce? Pentru că aşa s-a obişnuit. În unele ţări bătaia femeii e încă ceva obişnuit, firesc şi necesar. “Dacă nu o bat eu, îmi cere ea”, se justifică bărbatul. Oare chiar aşa, oamenii nu pot trăi fără bătaie? Copii, femei sau bărbaţi? E chiar atât de plăcut să primeşti o palmă peste faţă, curele pe spate sau să fii bătut cu băţul?

Dacă am intra în sfera patologică a abuzului fizic am descoperi cum se hrănesc abuzatorii din teroarea pe care le-o produc victimelor lor. Iar asta duce iar la ideea de control a celuilalt. Sunt în control, înseamnă că sunt puternic. Sunt puternic, atunci îmi stă în putere să fac orice. Oare chiar aşa să fie?!?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: