Acasă » Tu si el » Este omul monogam cu adevarat?

Este omul monogam cu adevarat?

Articole

Anunțuri

monogam

La început oamenii au venerat femeia, Zeiţa eternă, dătătoare de viaţă. Ea avea dreptul de a-şi alege bărbaţii, de a avea nenumăraţi şi de a face ce vrea cu ei. Asta a durat cât timp au crezut cu toţii, atât bărbaţi cât şi femei, că ea, femeia, este singura în măsură sa dea viaţă şi, prin urmare, este divină. După care bărbaţii au pus cap la cap unele informatii şi şi-au dat seama că au şi ei o contribuţie importantă în această creaţie şi nu au mai acceptat să fie manipulaţi şi controlaţi de Ea.Şi aşa s-a născut monoteismul masculin. De atunci înainte, supremaţia a revenit bărbatului. Creaţia divină a căpătat sex masculin şi, odată cu această schimbare, rolurile s-au inversat: femeia avea să devină supusă şi dependentă de bărbat.

Cât timp a durat supremaţia Femeii, aceasta putea fi poliandră, adică putea avea câţi bărbaţi dorea şi putea face ce vrea cu ei. Apoi a venit reversul. Bărbatul a fost cel îndreptăţit la poligamie şi a devenit cel în măsură să deţină controlul în toate, mai cu seama asupra femeii.

Iata cât de schimbători suntem, în funcţie de cine se află la putere: ea sau el! Şi atunci de ce ne mai mirăm că atât bărbaţii cât şi femeile aleg să aibă mai mult de un partener odată? Că deşi căsătoriţi se plictisesc la un moment dat sau pur şi simplu simt să îşi caute încă un partener?

De ani buni femeia se luptă să îşi recapete drepturile pierdute în urma cu mii de ani. Susţine şi cere să fie egală cu bărbatul, spune că poate face tot ce face el, că i se cuvin aceleaşi lucruri ca şi lui. Cu toate acestea, Dumnezeu continuă să fie de gen masculin iar legile să fie făcute în mare parte de bărbaţi, de multe ori in defavoarea femeii. Şi lupta continuă.

Probabil că în momentul în care ambele părţi îşi vor da seama că au nevoie una de cealaltă pentru a fi fericite, pentru a putea procrea şi vor cădea în sfârşit de acord asupra acestui lucru, atât ei cât şi ele nu vor mai avea tendinţa să deţină monopol asupra celuilalt, să îl îngrădească sau sa îl controleze. Dar până atunci va mai trece multă vreme.

În concluzie, omul nu a fost niciodata monogam. Atâta doar că, pe rând, întâi femeile şi apoi bărbaţii au fost la conducere şi, fiecare a simţit nevoia să îl subjuge pe celălalt, fie din naivitatea că este fiinţă divină şi singura dătătoare de viaţă, fie ulterior din răzbunare.

Descoperim de foarte devreme în viaţă, din copilărie că, cu cât ne este interzis ceva, cu atât suntem mai tentaţi să încălcăm acea limită. Ce-ar fi dacă cei căsătoriţi nu şi-ar mai promite sau impune sa fie fideli? Dacă am şti de la bun început că nu ne este în fire să avem doar un singur partener pe tot parcursul vieţii? Poate că ar dispărea noţiunea de divorţ, oamenii ar suferi mai puţin sau deloc din cauza infidelităţii şi, de ce nu, poate că ar dispărea şi tentaţia şi atracţia faţă de ceva interzis prin pactul căsătoriei.


3 comentarii

 1. Patricia spune:

  Cum spuneam, este, da, pana cand viata ii dovedeste, cu voia sau fara voia omului, contrariul.

  In plus, sunt multi oameni de stiinta care afirma ca nu putem fi monogami 🙂

  Nu stiu daca au sau nu suta la suta dreptate, fiindca, personal, cred (si) in liberul arbitru….

  Adica, in problema asta, cred ca poate fi de vina si genetica, si tentatia, dar categoric si… felul cum alegi (sa traiesti etc, din n motive ).

  Ca de obicei, felicitari pentru subiect, CRIS!

  La cat mai multe!

  Cu drag,

  Petruta

 2. Părerea mea este că chiar dacă ne-ar fi în fire, ca de-a lungul vieţii, să nu avem un singur partener, necazurile şi suferinţa tot ne-ar paşte, cum de fapt şi în haremuri,invidii şi rivalităţi există.Viaţa liniştită a unui cuplu depinde de caracterul şi comportamentul celor care îl formează.

 3. Cristina spune:

  Multumesc, Petruta. Ma bucur ca imi citesti si blog-ul aceasta.

  Ei, nu toti oamenii sunt atinsi de necazuri si suferinte, iar pentru unele cupluri astea chiar sunt motive de intarire a relatiei. E adevarata ultima dvs. afirmatie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: