Acasă » Cariera ta » CV-ul perfect

CV-ul perfect

Articole

Anunțuri

cv perfect

Ce e de fapt un CV? Un sumar al studiilor, calificărilor, competenţelor şi experienţei tale într-un anumit domeniu de activitate. Conţine date despre statutul tău social şi marital, unde locuieşti şi unde poţi fi contactată şi în încheiere, câteva persoane care pot da referinţe despre tine.Iniţial era o treabă simplă şi ţi-l întocmeai în câteva minute. Acum se fac cursuri pentru asta: cum să îţi alcătuieşti CV-ul perfect. Găseşti pe net zeci de modele de CV-uri, care mai de care mai complete şi mai sofisticate. Oare în câte feluri poţi să te promovezi (ca să nu zic, să “te vinzi”?). în câte feluri diferite îţi poţi scrie adresa de acasă şi numărul de telefon, dacă eşti căsătorit şi ai copii sau nu, denumirea liceului sau a facultăţii pe care ai absolvit-o, care îţi erau atribuţiile la fostul post ocupat şi ce experienţă ai?

Oare de ce am ajuns să complicam atât de mult nişte lucruri atât de simple şi clare? Sau să ne oferim pe tavă, drept sclavi, cu fraze de genul: “sunt dispusă să lucrez peste orele peste program” sau “lucrez bine în condiţii de stres”? Ce înseamnă de fapt ca eşti dispusă să lucrezi peste orele de program? Şi de ce ai face-o? Dacă nu eşti în stare să îţi termini treaba în decursul celor 8 ore de program, înseamnă ori că ţi s-au atribuit sarcini în plus, ori că nu eşti suficient de competentă pentru poziţia ocupată. Asta în general şi pentru perioade îndelungate, nu pentru o zi, când şi cand, când fie nu te simti bine, fie ai vreo problemă în familie. Pentru că toţi suntem oameni. Sau poate doar patronii?

A spune ca eşti dispusă să lucrezi oricâte ore este nevoie e ca şi cum i-ai spune cuiva că poate abuza liniştit de tine, că te poate trata ca pe un sclav şi face ce doreşte cu timpul tău. Iar a spune că faci faţă stresului se poate traduce cu: “accept să strigaţi la mine, să mă beşteliţi, să mă călcaţi în picioare, ca eu îmi vad în continuare de lucru”. Poate să fie gălăgie, în permanenţă, să existe proiecte care trebuiau date gata “ieri”, totul să depindă mai ales de tine şi de ce faci tu acolo în firmă, sau aşa să ţi se creeze impresia, până la proba contrară, când patronul sau şeful găseşte un fraier şi mai mare decât tine, care acceptă sau crede că poate duce şi mai mult decât tine.

CV-ul ca şi interviul sunt de fapt un fel de introducere. Uite, eu asta sunt, asta ştiu să fac, asta experienţă am, consideri că sunt potrivită pentru postul respectiv sau nu?! Simplu!

De când cu criza asta economică se tot împuţinează piaţa de muncă şi foarte mulţi oameni îşi pierd locul de muncă. Situaţia e doar ceva mai accentuată, pentru că şi înainte de criză oamenii îşi pierdeau locul de muncă, dar poate nu atât de des şi în număr atât de mare. E firesc să fii disperată, să te temi că nu ai cu ce îţi plăti datoriile la bancă, chiria sau ce pune pe masă, dar asta nu înseamnă să fii mai puţin decât eşti. Nu înseamnă să te transformi brusc în sclavă care acceptă orice fel de condiţii de muncă, orice compromis. Dacă porneşti de la ideea asta atunci când aplici pentru un loc de muncă, cel care vrea să te angajeze o să fie şi mai vesel că poate profita la maxim de pe urma ta. Dacă tu îi spui din start că accepţi orice, e ca şi cum i-ai spune totodată că poate să te dea oricând afară, că tu vei fi mulţumită şi aşa.

Iar de aici până la – lucrezi 1 lună, 2, 3, fără să fii plătită sau cu salariu minim, “de probă”, şi până munca la negru, fără carte de muncă şi asigurări sociale nu mai e decat un pas. Fiind la strâmtoare, îţi zici că mai bine ceva decat nimic. Cu ajutorul de şomaj nu poţi să trăieşti şi nici nu ţine mult, aşa că…

Ai peste 50 de ani şi ţi-ai pierdut locul de muncă? Ai incurcat-o! Cine să te mai angajeze pe tine vreodată?! Că doar sunt atâtea tinere care aşteaptă “afară”? Sau, abia ai iesit de pe băncile şcolii, facultăţii, ah, nu eşti bună pentru că n-ai experienţă. În regulă, şi cum ai fi putut căpăta acea experienţă sau cum să o faci în viitor dacă toţi gândesc în felul ăsta când te văd cu CV-ul şi diploma de absolvire cu cerneala încă umedă? Desigur, mai există şi varianta să fii prea calificată pentru postul oferit de respectiva firmă şi să te refuze pentru că…eşti prea deşteaptă. Oricum a-i da-o, orice ai face nu-i bine.

Ce-ar fi dacă aţi trece în CV şi respectul şi stima de sine, încrederea în cine sunteţi şi ce ştiţi să faceti, onestitatea, loialitatea şi conştiinciozitatea de care puteţi da dovadă? Iar dacă vi se spune că nu vă calificaţi, că aceste calităţi nu vă sunt apreciate, înseamnă că nici voi n-aţi vrea să lucraţi într-un mediu care nu va poate oferi nimic bun.

Si un mic exemplu. Firma la care lucram a avut nevoie la un moment dat să angajeze un contabil iar şeful m-a însărcinat pe mine cu trierea CV-urilor şi interviurile celor care aplicau. Una dintre persoanele care s-au prezentat la interviu, întrebată dacă fumează, mi-a răspuns evaziv şi în mod vădit nesincer. În firmă nu fuma nimeni şi asta fusese din start un criteriu pe care urma să facem angajarea. În cele din urmă, persoana cu pricina a fost angajată. De fumat fuma şi mult mai mult decât declarase iniţial, însă o făcea la geam, în bucătărie, fără să incomodeze prea tare cu treaba asta.


2 comentarii

  1. Simona spune:

    Imi construiesc CV-ul de 4 ani si fiecare persoana care il vede are ceva de comentat. Sa nu uitam ca intr-un CV este un mesaj si ca in orice mesaj sunt cel putin doua parti implicate: codificatorul (cel care scrie mesajul) si decodificatorul (cel care citeste mesajul). Ca scriitor de CV-uri pot influenta doar partea cu codificatul. Restul depinde de situatia emotionala a fiecarei persoane in parte. Asa ca pana la urma am decis ca cel mai bun CV este cel care imi place mie cel mai mult si sper ca energie positiva care insoteste CV-ul sa fie suficient de puternica sa impresioneze cititorul decodificator.

    Imi place mult ultimul paragraf si nu vreau sa adaug nici un desi…

    • Cristina spune:

      Asa e, nu ii putem multumi pe toti. Fiecare are o alta parere, ceva nou de adaugat…altcuiva. Important e ca CV-ul sa va reprezinte si sa descrie cine sunteti si ce stiti sa faceti. Nimic in plus, nimic in minus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: